SHIVAMOGGA: Karnataka’dan Kongre Başkanı DK Shivakumar Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İcra Müdürlüğü (ED) 22 Şubat’ta görünecek ve kızı da Merkezi Soruşturma Bürosu (CBI) tarafından bilgilendirildi.
Partinin Mayıs ayında yapılacak olan meclis seçimleri için yürüttüğü seçim kampanyasının bir parçası olarak, eski bakan bir “Praja Dhwani Yatre” turuna çıkıyor. Bakan, İcra Müdürlüğü ve Merkez Soruşturma Bürosu’nun iktidar partisinin liderlerini görmezden gelirken münhasıran muhalefet liderlerini takip ettiğini söyledi.
“Her gün mesaj geliyor, dün kızıma geldi, üniversitemize geldi, harç ödendi, sınav geçti. TCMB tebligat verdi. Ne diyeyim? Öğrenim ücretinin ödenmesiyle ilgili soru sorsalar, düşünün ne yaparlar?” Herkes işi (tanrıya) bırakmamı istiyor” dedi, gelişmelerden bıkmış görünen Shivakumar, çaresizlik içinde ellerini havaya kaldırarak.
Burada gazetecilere hitaben yaptığı konuşmada, “‘National Herald’a verdiklerimle ilgili olarak ED’ye cevap verdim ve geri döndüm, şimdi benden 22 Şubat’ta tekrar ED’ye çıkmamı istiyorlar. Ne yapmalı? devam” Praja Dwani Yatre’ ya da acil servise görün bence.”
“Bu (ED ve CBI soruşturması) yalnızca muhalefet partilerine karşıdır, iktidar partisine karşı değildir, kaç bin crore biriktirmiş olurlarsa olsunlar, hiçbir ED onları sorgulamaz” diye ekledi.
Shivakumar daha önce National Herald kara para aklama davasında sorgulanmak üzere Delhi’de acil servisin huzuruna çıkmıştı.
Kanakapura MLA, ED’nin hedefine ilk olarak 3 Eylül 2019’da Gelir Vergisi Departmanı’nın kendisine karşı açtığı bir davadan kaynaklanan bir davada çok sayıda sorgulamanın ardından ajans tarafından tutuklandığında geldi.
Delhi Yüksek Mahkemesi, o yılın Ekim ayında onu kefaletle serbest bırakmıştı.
Geçen yıl Mayıs ayında, ajans ona ve bu davada onunla bağlantılı birkaç kişiye karşı dava açtı.
Orantısız varlıklara sahip olduğu iddiasıyla ilgili başka bir kara para aklama davasında Eylül ayında acil servis tarafından sorgulandı.
2019 davası, vergi kaçakçılığı ve milyonlarca dolar değerinde hawala işlemleri iddiasıyla geçen yıl Bengaluru’daki özel bir mahkemede gelir vergisi dairesi tarafından aleyhlerinde açılan bir iddianamenin (kovuşturma davası) dinlenmesinin ardından kaydedildi.
BT departmanı, Shivkumar ve sözde ortaklarını, diğer üç şüphelinin yardımıyla hawala kanalları aracılığıyla düzenli olarak büyük miktarlarda sorumsuz para taşımakla suçladı.
CBI yetkilileri daha önce, soruşturulan orantısız varlıklar vakasıyla bağlantılı olarak Shivakumar eğitim kurumlarında aramalar yapmıştı.
Shivakumar, Ulusal Eğitim Vakfı’nın (NEF) başkanıdır ve kızı DKS Aisshwarya, diğer aile üyeleri mütevelli iken, mütevelli sekreterdir.
(PTI girişi ile)